Výkrm kačíc a husí, čiže vodnej hydiny

Pri kŕmení a výkrme kačíc a husí je nutné uvedomiť si rozdielnosť zásadných požiadaviek na výživu. Skúsenému chovateľovi sú známe aspoň základné odlišnosti medzi husou, kačicou a pižmovkou.

Hus (jednotlivé pôvodné plemená, ako aj úžitkové hybridy) je výhradne bylinožravec. Pri tradičnom odchove a výkrme je vhodné doplniť aj zelenú krmovinu. Hus výborne prospieva na obmedzenej zelenej pastvine. V konečnej fáze výkrmu je vhodné obmedziť pohyb a podávať len jadrové krmivo (kŕmna zmes pre konečnú fázu výkrmu).

Kačica (najčastejšie je základom plemeno pekinských kačiek) je vyslovene všežravec. Na doplnenie kŕmnej dávky zloženej z kŕmnej zmesi je možné využiť odpady z bitúnka alebo kŕmnu krv, len s menším podielom objemného zeleného krmiva.

Pižmovka dokáže okrem kŕmnej zmesi využiť aj zelenú krmovinu z výbehu. Ak chceme intenzívny výkrm, je vhodné vymedziť pižmovkám plochu a zároveň sledovať ich správanie. Keď majú malý priestor, inklinujú k vzájomnému ozobávaniu vyrastajúceho peria na letkách a postupne po celom tele. V období intenzívneho rastu sú náročné na bielkoviny. Ako doplnok môžeme predložiť mäsové odpady. Velmi náročná na výživu (najmä na obsah bielkovín) je tzv. barbarie, určená na veľmi intenzívny chov a vysoký podiel mäsa.

Na začiatku výkrmu (prvé týždne) je vhodné využiť kompletnú kŕmnu zmes na naštartovanie rastu a ako prevenciu proti vysokým úhynom. Vo výkrme je možné aspoň čiastočne využiť „lacnejšie domáce“ zdroje živín na zefektívnenie výkrmu.

 

Na záver pár spresňujúcich termínov:

Barbarie: termín používaný pre „mäsové“ pižmovky, ktoré vo Francúzsku vyšľachtili selekciou a krížením línií pižmoviek, stále však ide o druh pižmovky domácej.

Husokačka: Hovorový výraz pre pižmovku. Slovo „pižmovka“ by sa príliš dobre nevynímalo na čiernej tabuli v mäsiarstve alebo inom obchode. Kačica s dvojnásobnou cenou oproti tradičnej českej či slovenskej „tučnej“ husi by sa tiež príliš dobre nepredávala. Preto vznikol termín „husokačka“ na vylepšenie predaja pižmoviek, ktorých mäso mnohí považujú za jeden z najchutnejších hydinových výrobkov.

Mulard: kríženec spravidla medzi káčerom pižmovky (ten je vždy veľmi aktívny pri párení) a kačicou (pekinskou – produkčné línie veľmi dobre nesú). Mulard veľmi dobre rastie a má rovnaké nároky na výživu ako kačica. Je vynikajúci vo výkrme a nereprodukčný.